ИЗЛОЖБА „КРАСОТА И СТИЛ ВПЛЕТЕНИ В ПАНАМА ОТ СРЪЧНИТЕ РЪЦЕ НА ЖЕНИТЕ ОТ СУНГУРЛАРЕ”

   На 13 септември /петък/ от 10:00 часа в лапидариума на музейната сбирка по „Лозарство и винарство” в града беше открита  изложба „Красота и стил вплетени в панама от сръчните ръце на жените от Сунгурларе”, която е в програмата от празниците на града посветени на 45 годишнината от обявяването на Сунгурларе за град и втори етап - продължение от изложба на гоблени под надслов ”Реалност и цветна магия” 2018г. Организатор на инициативата е Община Сунгурларе, реализирана с любезното съдействие на НЧ ”Просвета 1882” гр. Сунгурларе.
   Г-жа Нели Тончева, при откриването на изложбата подчерта: - „За всяка една организация на  мероприятие от този род,  ние  винаги сме били скептични, как ще се приеме идеята, ще откликнат ли нашите съгражданки на инициативата, но това вече е факт. Днес, както виждате под лапидариума на открито са изложени прекрасните творения на жените от Сунгурларе.
   Още в началото, нашата идея бе споделена от много жени, което е показателно, че все още у нас е съхранено чувството за родолюбие и стремеж да покажем сръчността и уменията на сунгурларските жени.
   Днес всички, Вие които уважиха с присъствието си изложбата от ръчно изработени произведения ще станем свидетели на  красотата от мотивите, багрите и символиката във всяко едно от Вашите творения!
   В изложените карета  - изработени на ленена панама, тюл, възглавници и кавьори -във всяко едно от тях е вложено толкова старание, умение, сръчност и търпение!
   От векове българката е била практична жена с вкус към красивото. Всяко едно от тези творения са имали практическа функция и са  били важни декоративни елементи в бита на българската къща.
   Градът ни трябва да се гордее, че има хора като Вас, които се занимават с това нелеко и трудоемко изкуство. Всички Вие сте вложили цялото си въображение и любов. Похвално е, че сте успели да съхраните всичко това. Тази традиция  следва да бъде предадена и на младото поколение.
   Има една  мисъл: „Ако няма какво да кажеш на хората с това, което правиш, просто не го прави”. А, Вие дами - участници в изложбата  днес има какво да кажете и не само това, но и го показахте. И да не забравяме, че шиенето на карета, кавьори, възглавници, покривки, гоблени, плетенето на пердета отдавна не е занимание само на  жени, които прекарват времето си в  заслужена почивка. Днес майсторите на ръчно изработени гоблени са млади момичета, научили тайната магия от свои приятелки, майки и баби.  Предлагаме това начинание да се продължи, и в следващото ни издание - изложбата да бъде под надслов  „От магията и сръчните ръце на сунгурларската жена”, където да покажем другият вид изкуство, плетенето на дантели и покривки на една кука! Ние знаем, че ръчният труд в България е недостатъчно оценен и платен. Въпреки това и имайки предвид, че нашата музейна сбирка по „Лозарство и винарство” се посещава от групи чужденци, а те са хора, които ценят това изкуство, мислим, защо да е невъзможно, да организираме не само изложба, но и изложба-базар, от който всеки ценител на този вид изкуство би могъл да си закупи подобен уникат. С огромно уважение и респект, организаторите и всички присъстващи поднасяме  нашето голямо признание не само за големия талант, с който сте благословени, уважаеми дами от Сунгурларе, но и за мисията да бъдете пазители и посланички  на българската  традиция,  което е Вашето истинско признание и същност”.

   Кметът на общината инж. Васил Панделиев поднесе сувенирен подарък и благодарствено писмо на участниците в изложбата - Маруся Докова, Иванка Вълкова, Стефка Славова, Донка Маринчева, Мария Добрева, Румяна Димитрова, Пенка Савова, Виолета Димитрова, Василка Георгиева, Атанаска Атанасова, Веселина Жекова и Зарка Тихолова: „Община Сунгурларе изказва своята благодарност за оказаната от Вас подкрепа в реализирането на инициативата - изложба под надслов „Красота и стил, вплетени в панама от сръчните ръце на жените от град Сунгурларе ”, открита  на 13 септември  по повод 45 години град Сунгурларе.
   Експозицията създаде невероятна атмосфера и преживяване на сунгурларци. Това нямаше да се случи без Вашето съдействие.
   Искрено се надявам, че и за Вас изявата е била успешна и е дала позитиви за популяризирането и рекламата на извършената от Вас дейност.
   Вярвам, че и в бъдеще ще запазим отличните отношения. Ще разчитаме на Вашата помощ в името на гражданите на Община Сунгурларе инициативата  да продължи, да се провежда всяка година и всеки запален от това изкуство да я очаква с нетърпение. Благодаря Ви още веднъж за активното участие и добро представяне!”

   Всеки, който желае може да  посети изложбата в дните - понеделник  и вторник /16 и 17.09.2019г./ от 10:00 до 17:00часа.

ГАЛЕРИЯ