„Долината на лозите пее и танцува“ 2019

   Фолклорното ни наследство е сред онези духовни ценности, които са спомогнали за опазването на националната ни идентичност през вековете. А неговото съхраняване и утвърждаване е белег на родолюбие и духовно извисяване. Между пазителите на фолклорното ни наследство е мегданското увеселение „Долината на лозите пее и танцува“, което се провежда в град Сунгурларе.

   Слънчевият 1 юни за 47 път събра на откритата сцена на площад „Св.Св. Кирил и Методий“ 320 самодейци от Сунгурларе, Славянци, Садово, Съединение, Чубра, Черница, Лозарево, Подвис, Прилеп, Манолич, Завет, Бероново, Вълчин, Грозден и самодейци от град Карнобат и село Поляна, община Стралджа – пазители на българското народно творчество, дошли да покажат, че традициите са живи и ще бъдат предадени на поколенията.

   Празникът  откри кметът на община Сунгурларе  инж. Васил Панделиев. В своето приветствие към участниците той подчерта, че народното творчество ревниво пази песните, танците и традициите, с които сме откърмени. „Вярвам, че традицията ще бъде съхранена, надграждана и пренасяна за следващите поколения.”, каза той. Инж. Панделиев пожела празнично настроение и успешно представяне на самодейците.

   Празникът започна с песните на вокалната група „Прилепче“ при НЧ „Васил Левски 1929“. Сменяха се носиите, редуваха се хора и ръченици, площадът беше огласян от магнетичната сила на народните песни, изпъстрен от красивите народни носии. Бурните ръкопляскания и овации на публиката следваха всяко изпълнение.

   Самодейците бяха оценявани от жури в състав: председател Петър Георгиев Димитров - директор на ФА „Тунджа“ град Ямбол и членове: Ирина Иванова Желева, вокален педагог и Пламен Ангелов Дуков, концерт-майстор при ФА „Тунджа“ и преподавател по гайда в НУФИ „Филип Кутев“ град Котел. Не беше лесно на журито да оцени най-добрите и да излъчи най-добре представилите се колективи, класирайки ги по възраст и  жанрове. До късен следобед те наблюдаваха, преценяваха, съпоставяха и оценяваха, за да отсеят имената на най-добрите групи и индивидуални изпълнители.

   Наградите на отличените участници връчи кметът на общината инж. Васил Панделиев. Той благодари на участниците и изрази задоволството си от нивото на участие на самодейците от всички възрастови групи.

   47-то мегданско увеселение „Долината на лозите пее и танцува” завърши с кръшни български хора. То създаде много радост и настроение на участниците и зрителите и се превърна в празник на българското народно творчество. Защото поддържането на искрата и огъня на традицията е един от залозите за поддържането на самочувствието ни на българи, на принадлежността ни към тази земя.

ГАЛЕРИИ