ВЪЛНУВАЩ И НЕЗАБРАВИМ 24 МАЙ В СУНГУРЛАРЕ

   24 май е един от най-хубавите и обичани български национални празници. Празник на духовността, писмеността и просветата, празник, който ни връща през вековете към епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий. Не съществува друг ден в националния ни календар, в който се събират толкова много съграждани на едно място, за да празнуват заедно със своите учители и със своите деца.

   И тази година Сунгурларе тържествено отпразнува 24 май. Денят започна с поднасяне на венци в знак на почит и признателност пред барелефа на Светите братя Кирил и Методий в СУ „Христо Ботев” в града и на паметната плоча на къщата на почетния гражданин, учител и общественик Добри Келеведжиев.

   Тържественото шествие  с много знамена, балони и цветя, премина в три лъча с деца от детските градини, ученици от училищата и представители на читалищата на територията на Община Сунгурларе. Под звуците на химна „Върви народе възродени…“ те се събраха пред откритата сцена на площад „Св.Св.Кирил и Методий” в града. Шествието приеха г-н Сава Михайлов и г-н Шабан Мустафа - почетни граждани на Община Сунгурларе, г-н Халил Ахмед - председател на Общински съвет Сунгурларе, инж. Васил Панделиев - кмет на Община Сунгурларе,  г-жа Хатидже Георгиева и г-жа Диана Гурева - заместник кметове на общината.

   СУ „Христо Ботев” гр. Сунгурларе изненада присъстващите с цветни балони с буквите от българската азбука, които  полетяха в небето.

   Изявените ученици - Явор Николаев Банов от СУ „Христо Ботев“ гр. Сунгурларе, Мелисе Хасан Хасан от ОУ „Христо Ботев“ с. Лозарево и Аксел Альошев Узунов от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с. Манолич издигнаха националното, европейското и общинското знаме.

   Кметът на общината инж. Васил Панделиев поздрави учители, ученици, просветни и културни дейци, граждани. В словото си той подчерта, че 24 май е символ на духовното единение на нацията ни, празник на словото, на духа и културната ни идентичност,  ден на почит и признателност към значимостта на святото дело на първоучителите, ден, който ни дава право на самочувствие, увереност и гордост.

   На този тържествен ден бяха връчени удостоените със заповед № 331/15.05.2019г. на кмета на общината отличия Плакет „Община Сунгурларе” на:

   - г-жа Калина Иванова Савова, г-жа Марийка Стойчева Славова и г-жа Бойка Иванова Маркова, дългогодишни учители - За принос в развитието на образованието и науката в Община Сунгурларе по повод 24 май, във връзка с 45 години от обявяването на Сунгурларе за град и навършени 80 години от рождението им.

   - г-жа Иванка Пенчева Карагьозова, учител -За принос в развитието на образованието и науката в Община Сунгурларе по повод 24 май, във връзка с 45 години от обявяването на Сунгурларе за град и навършени години за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст;

   -  г-жа  Живка Маринова Чолакова - За принос в развитието на образованието и науката в община Сунгурларе по повод 24 май, във връзка с 45 години от обявяването на Сунгурларе за град, 45 години от създаването на ДГ „Слънце“ и неин първи директор.

   - НЧ „Васил Левски 1929“ с. Прилеп - За цялостен принос към развитието на читалищната дейност, за съхраняване на народните обичаи и традиции в Община Сунгурларе, по повод 24 май, във връзка с 45 години от обявяването на Сунгурларе за град и 90 години от създаването му.

   Празникът продължи с невероятните изпълнения на талантливите деца от цялата община, които внесоха много настроение и положителни емоции у всички дошли да уважат празника. На сцената  бяха танцьори, певци и артисти от ДГ „Слънце“ Сунгурларе,  ДГ „Ален мак“ Славянци, ДГ „Щастливо детство“ Лозарево, СУ „Христо Ботев“ Сунгурларе, ОУ „Васил Левски“ Прилеп, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Манолич, ОУ „Христо Ботев“ Лозарево, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Грозден, ОДК Сунгурларе, НЧ „Просвета 1882“ Сунгурларе. Красиви и изпълнени с енергия, участниците танцуваха, пяха и рецитираха.

   Всяка година този празник ни вълнува много, защото е най-светлия, най-българския, защото той е нашата връзка с културното минало, настояще и бъдеще на света.

 

ГАЛЕРИЯ 1 ГАЛЕРИЯ 2 ГАЛЕРИЯ 3 ГАЛЕРИЯ 4 ГАЛЕРИЯ 5 ГАЛЕРИЯ 6 ГАЛЕРИЯ 7 ГАЛЕРИЯ 8