ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ - КМЕТ НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ ПО ПОВОД 24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Уважаеми дейци на просветата и културата,

Уважаеми учители и ученици,

 

Уважаеми жители на Община Сунгурларе,

 

Поздравявам Ви с най-светлия, най-българския празник на духовността и просветата - 24 май!

 

Не съществува друг ден в националния ни календар, в който се събират толкова много наши съграждани на едно място, за да празнуват заедно със своите учители и със своите деца. Няколко поколения всяка година гордо крачат и изпълват площад „Св.Св. Кирил и Методий” в града с много цветя, балони,  знамена и най-важното - с усмихнати и грейнали от щастие лица.

24 май не е просто официален празник - това е денят  на славянската писменост, на силата и волята на българския народ да пази език и култура. В този ден всеки от нас с гордост може да каже, че е потомък на нация, заемаща достойно място в историята на Европа.

Това е денят, в който се прекланяме пред великото дело на нашите първоучители, светите братя Кирил и Методий. Свято е делото им, преминало българските граници и осветило с книжовната си благодат цялата европейска цивилизация. То ни дава  заслужено самочувствие и гордост. Затова ние, техните наследници, сме длъжни да продължим  тяхното дело, да пазим славянската писменост чиста и да я предаваме на нашите деца.

Нека в този ден отдадем заслужено уважение  на всички  учители, културни, просветни и читалищни дейци. Благодарности на всички Вас, които неуморно съхранявате българското културно - историческо наследство и го предавате на младите поколения.

Уважаеми учители, с  дълбока признателност Ви поздравявам с празника, пожелавам Ви все така с любов и внимание да продължавате да образовате нашите деца, бъдещето на България! А Вие, ученици - обичайте, ценете и пазете родния български език и следвайте мечтите си!

Пожелавам на всички здраве, вдъхновение и празнично настроение!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С уважение,

ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ
Кмет на Община Сунгурларе