С ТРАДИЦИИТЕ В ДЕНЯ НА ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

В СУНГУРЛАРЕ

 

   Пролетта идва с полъха на южняка, с песента на птиците, с аромата на цветята и с най-големият и най-светъл християнски празник - Великден.  Сунгурларци винаги са почитали празниците, а самодейците на  читалището са онази част от тях, благодарение на която празничните дни се превръщат в красива емоция, изпълваща душата на присъстващите.

   Много жители на Сунгурларе откликнаха на поканата на НЧ „Просвета 1882”  гр. Сунгурларе  да  присъстват на празничният концерт „С традициите в деня на Велики  четвъртък“. Гости на концерта бяха и швейцарско-немска група, ръководена от Алекса Кандриан и Илиана Божанова, които проявяват голям интерес към българския фолклор, традиции и обичаи. 

   Откритата сцена на площада в центъра на града се превърна в декор на великденска приказка. Големи великденски яйца украсяваха площада, дървото окичено с пъстри яйца, а в страни от сцената  беше разположен кът от българската къща  в народен стил. 

   Концертът  бе открит  с тържественото слово на кмета на Община Сунгурларе  инж. Васил Панделиев. "В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово, нека съхраним вярата в чудото на възкресението, нека запазим добротата в себе си и стремежа за разбирателство. Нека заедно с  разум и вяра, с постоянство и воля да работим за един по-добър живот и по-добро бъдеще за нас и децата ни…", обърна се той към присъстващите. Лазарските песни  в изпълнение на вокалната група при НЧ “Просвета 1882“ и на самодейците при читалището в село Прилеп, както и танца „Лазарки“ създадоха много настроение. Йоана и Виктор с искрено чувство поднесоха своите великденски стихчета на публиката. И тъй като на Велики четвъртък се боядисват по традиция великденските яйца, участници от клуба на „Приятел на книгата“ с ръководител Тотка  Чанева  боядисваха великденски яйца. И докато малките майстори шареха яйцата публиката се наслаждаваше на песните на вокалните групи на читалищата в Сунгурларе и Лозарево. С грейнали лица и пламък в очите танцьорите от детско юношески танцов състав „Зорница” с ръководител  Тончо Кисьов с ентусиазъм изпълниха традиционните фолклорни танци. Блестящо им акомпанираха и танцьорите от Лозарево. Много усмивки и настроение създадоха и най-малките със своя танц „Буенек“.

   Поздрав към всички присъстващи поднесоха и гостите от Швейцария. С изпълнението на две песни, те пожелаха много здраве и благополучие на всички нас.  От своя страна кметът на общината поздрави гостите и им подари празнична великденска кошница. С пожелание да бъдат здрави и весели, гостите получиха и по едно боядисано яйце от приятелите на книгата.

   В празничният концерт взеха участие: вокална група с ръководител Лариса Станкова,  детско юношески танцов състав  „Зорница“ с ръководител Тончо Кисьов, вокална група „Прилепски гласчета“ към Център за подкрепа личностното развитие -ОДК с ръководител Виолета Йорданова, вокална група към ОУ „Христо Ботев“ с. Лозарево и вокална група към СУ „Христо Ботев“ гр. Сунгурларе с ръководител Лариса Станкова.

   Песните, стиховете и танците изпълниха сърцата на публиката с благодатния дух на Христос. Така с красотата на изкуството и с традициите на Велики четвъртък Сунгурларе отпразнува светлия християнски празник.

ГАЛЕРИЯ 1 ГАЛЕРИЯ 2 ГАЛЕРИЯ 3