ЛАЗАРКИ НАРИЧАХА ЗА ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ В ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ

 

Лазаруването заема особено място в народния календар и се изпълнява на християнския празник Лазаровден, който се празнува в събота преди Цветница, на който малки момичета и моми, с шарени носии и венци, пеят лазарски песни.

Народът вярва, че къща, в която са пели лазарките, е честита – в нея ще има плодородие, а стопаните ще се радват на здраве и весел живот.

На 19 април в петъчното слънчево утро, пременени в традиционни фолклорни носии, накичени с разноцветни венчета и китки, лазарките от предучилищна група при СУ „Христо Ботев“ гр. Сунгурларе, с ръководители Мирослава Аврамова и Соня Димитрова, поздравиха зам. кмета г-жа Хатидже Георгиева и служителите от общинската администрация.

Те изпяха обредните лазарски песни „Ой Лазаре”, „Завърти се Лазаре”, „Лаленце се люлее”, „Малко детенце”, ”Тез малки моми” и благословиха за здраве, берекет и успехи общинското ръководство.

Всички присъстващи с умиление и възхищение слушаха лазарските песни и гледаха буенека на прекрасните момичета.

Г-жа Георгиева благодари на малките лазарки и техните учителки, като им пожела да бъдат здрави и да продължат да съхраняват традициите и обичаите, които се предават от поколение на поколение, а на есен да бъдат отлични ученици.

Както повелява традицията тя ги дари с яйца и лакомства, а децата от своя страна поднесоха подарък - Великденско яйце, ръчно изработено от тях.

Един прекрасен завършек на седмицата в очакване на Цветница и в подготовка за предстоящите Великденски празници беше това, което ни доставиха лазарките със своите пожелания.