СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2019 ГОДИНА В СУНГУРЛАРЕ

 

Тази година мотото на кампанията е „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората“ и отбелязва няколко юбилея на горскостопанската общност - 140 години от създаването на централната горска служба, 120 години специализирана горска преса и 110 години от учредяването на Съюза на лесовъдите в България. Централната горска служба е една от първите самостоятелни администрации на следосвобожденска България, като и досега горското стопанство има експертно управленско звено в правителството - днес това е Изпълнителната агенция по горите.

Седмицата на гората започнала като Празник на залесяването през 1925 г., въведен покрай приемането на осмия за България Закон за горите. С приемането на закона две министерства - на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти - постановяват създаването на празника, като той се превръща в масово залесяване из страната и продължава и през следващите години. Целта на празника през този период е доброволен труд за страната, която по това време се нуждае много от залесяване на оголените склонове и озеленяване на градове и села. Честването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. и включва разнообразни събития - от залесявания до беседи. Втората световна война спира провеждане му за повече от десетилетие, но през 1956г., празникът е възстановен и оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.

Община Сунгурларе за поредна година се включи в националната кампания  „Седмица на гората”, като в дните от 1 до 5 април организира засаждане на едроразмерни и декоративни фиданки в детските градини - в Сунгурларе, Съединение и Лозарево,  по пътя към стадиона в града и в Дома за пълнолетни лица с деменция с.Славянци.

Директорът на дирекция „Общински горски територии и местни приходи” в Община Сунгурларе - инж. Димитър Гавазов в дните на провеждане на посочените по-горе инициативи приветства присъстващите и отбеляза, че грижата за гората е и трябва да бъде обща - на природолюбители, лесовъди и на цялото общество. Инж. Гавазов припомни целта на Седмицата на гората и нейната история, като подчерта, че грижите за този жив организъм са не само седмица, а през цялата година. „Гората е наш дом, начало на живота и на всичко, от което се нуждаем  - чист въздух и чиста вода. Дълг на всички нас е да се борим за опазването на зелената благодат и да възпитаваме подрастващото поколение в обич и грижа за гората”, каза още той.

В залесяването активно участваха потребителите на Дома за пълнолетни лица с деменция, директорите и децата на детските градини, включиха се кметове, експерти и служители от общинската администрация. Засадиха десетки  дръвчета от видовете - липа, каталпа, американски ясен и  декоративна рустифина. Посадъчния материал-фиданки беше осигурен от Община Сунгурларе.

Видимо доволни - весели и закачливи от проведените съвместните срещи  по залесяване, бяха малчуганите от детските градини. Без съмнение те ще помнят този урок и като пораснат ще се грижат за гората, осъзнали ползата от нея.

Общинското ръководство искрено се надява, че  следващата година ще успее да привлече още повече участници и граждани в инициативата „Седмица на гората”, като организира разнообразни мероприятия.

           

ГАЛЕРИЯ