СУНГУРЛАРЕ ЧЕСТВА ТЪРЖЕСТВЕНО ТРЕТИ МАРТ

 

141 години ни делят от онзи ден, когато свободата е огряла най-старата държава на Балканския полуостров - нашата България. Едно пет вековно робство е отхвърлено, възкръснала е държавата България и нашият народ е тръгнал по нов път.

Трети март! Дата, събрала в едно родолюбието и саможертвата, признателността и преклонението пред подвига на героите. Ден, в който празнуваме свободата си и почитаме геройски загиналите за нея.

Програмата за честванията на 3 март на Община Сунгурларе започна от 28 февруари с провеждането на станалия вече традиционен Общински конкурс „Българийо, за тебе те умряха”, в който участваха ученици от училищата на територията на Община Сунгурларе и Детската градина „Зорница” с. Грозден.


В Деня на любителското художествено творчество - първи март, в Сунгурларе тържествено беше честван Националния празник на България. Да уважат празника в театралния салон на читалището бяха дошли много ученици, сунгурларци, гости на града,  общински съветници, почетни граждани на Община Сунгурларе, общински служители, кметове на населени места,  представители на неправителствени организации и други. На всички тях преди началото на концерта ученици в национални костюми поднесоха поздравителна картичка, изготвена специално за трети март от общинската администрация.

След като беше изслушан химна на Република България, кметът на общината инж. Васил Панделиев приветства присъстващите, като в словото си заяви: "В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие и достойнство, но 3-ти март 1878 година е дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис. Дата, която събира в едно родолюбието, възторга от дългожадуваната свобода и преклонението пред нашите освободители.”
 
Празничният концерт започна с композицията „България“, изпълнена от учениците от четвърти клас с ръководител Недка Христова, в която оживяха паметни и героични моменти от историята ни. Звучаха и песните „Къде си, вярна ти любов народна“, „Пътнико свиден“, изпълнени от вокалната група при СУ „Христо Ботев“ с ръководител Лариса Станкова, тези изпълнения създадоха настроение на гордост от героичното ни минало. Публиката имаше удоволствието да се наслади на спектакъла „Великденско вино“ на Константин Илиев, посветен на Апостола на свободата Васил Левски. Бурни аплодисменти предизвика чудесното изпълнение на танцьорите от танцовия състав „Зорница“ с ръководител Тончо Кисьов. Концертът се превърна в празник на духа, предизвика възторг и гордост, среща на съкровен миг с паметта на живелите преди нас и тяхната мечта за свобода. И е прав поетът, написал:

„Българийо, от дядо Вазова възпята,
за твоите безкрайни дивни красоти,
с юнашка кръв по хълми и бърда пролята –
не ще загинеш, ще живееш дълго ти!”

На трети март кметът на общината инж. Васил Панделиев, председателят на Общински съвет Сунгурларе - г-н Халил Ахмед, г-н Благомир Чомаков - кмет на с. Лозарево, г-жа Катя Атанасова - кмет на с. Везенково и жители от населените места положиха венци и цветя на паметната плоча на опълченеца Марин Георгиев Стоянов, участник в Руско-Турската война в боевете при Стара Загора и Шипка, бюст паметника на д-р Константин Везенков (1848-1878) загинал само на 30 години за свободата на Родината, на паметната плоча на загиналите във войните везенковци и на паметната плоча на загиналите от с. Скала.

 

ГАЛЕРИЯ