СЛОВО НА ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ - КМЕТ НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ - ТРЕТИ МАРТ

 

Уважаеми съграждани, дами и господа,

В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие и достойнство, но 3-ти март 1878 година е дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис. Дата, която събира в едно родолюбието, възторга от дългожадуваната свобода и преклонението пред нашите освободители.

Трети март е свещена дата за всички нас, защото на този ден  България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но силен народ. На 3 март 1878 г., преди 141 години  е подписан Санстефанският мирен договор, с който  отбелязваме края на една война.


На тази светла дата историята ни изправя пред поредното изпитание – да събудим духа си на българи и родолюбци и да си спомним онази мразовита зима на 1878 година, донесла изстраданото Освобождение на България. И ако трябва да прибавим още няколко само думи към тези, то несъмнено те са: „Преклонение, признателност, чест и слава на загиналите за Освобождението - руски, украински, румънски, финландски войни и на българските опълченци”!

Векове наред непреклонният български дух броди по хайдушките пътеки, калява се в бунтове, завери, възстания! Това е епоха на революционерите и просветителите! Ние се прекланяме пред това невероятно изобилие от личности и овековечаваме тяхната памет, защото те дадоха всички от себе си за бъдещето и свободата на България.

Честването на Трети март е безспорно доказателство, че са живи чувствата на поклонение и признателност пред светлата саможертва на цял един народ, нетърпелив да измие с кръвта си позора на робството.

Нека в този тържествен ден, в който отбелязваме 141-вата година от Освобождението на България отдадем почит, прекланяйки глави пред паметниците на знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха, проправиха пътя на нашето Освобождение и останаха достойни граждани на своята Родина.

Нека помним и реализираме техните идеи, завети, мечти за силна и свободна България! Нека с отговорност, постоянство и самочувствие да съхраняваме и защитаваме европейската си принадлежност. Преди всичко нека продължаваме да бъдем достойни граждани на свободна България, предавайки на идните поколения, да тачат, да пазят и обичат Родината ни!

 

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!


С уважение,
ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ
Кмет на Община Сунгурларе