ШЕСТНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС-ИЗЛОЖБА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА "СВ. ТРИФОН ЗАРЕЗАН" - 2019 ГОДИНА ГРАД СУНГУРЛАРЕ

 

   Община Сунгурларе за шестнадесета поредна година организира и провежда Националния конкурс - изложба за детска рисунка на тема „Св. Трифон Зарезан”. Тази проява, инициирана от Националния дворец на децата и Център за подкрепа за личностно развитие-ОДК гр. Сунгурларе, Регионално управление по образование гр. Бургас, под патронажа на кмета на Община Сунгурларе, е ярко доказателство за ангажираността на цялата общественост за запазване на българския дух, съхраняване на традициите и ценностите, които  се предават на бъдещите поколения.


   Официалната церемония по награждаването на участниците в конкурса се проведе в Зимната градина на СУ "Хр. Ботев" гр. Сунгурларе на 14 февруари 2019г. - Ден на лозаря и винаря и празник на Община Сунгурларе. Подредени в изложба бяха наградените творби, които изпълниха със своя колорит и изящество сърцата на всички жители и гости на  празника на  Община Сунгурларе.

   Инж. Васил Панделиев, кмет на Община Сунгурларе откри церемонията по награждаване и приветства гостите:
   „Добре дошли в днешния празничен ден в град Сунгурларе!
   За шестнадесети пореден път сме тук за кулминацията на Националния конкурс – изложба  за детска рисунка на тема „Св. Трифон Зарезан”, а именно връчването на наградите.
   Горд съм, че Община Сунгурларе е домакин на това събитие, което ни дава възможност да се насладим на труда на младите творци, на техните произведения, част от които са изложени тук, в зимната градина на СУ „Христо Ботев” гр. Сунгурларе.
   Считам, уважаеми присъстващи, че е важно да отдадем дължимото на г-жа Пенка Петрова, която не е между нас, за нейната заслуга и приноса й да го има този конкурс.
   Благодаря за партньорството и подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионално управление на образованието Бургас! Благодарност и признателност към творците, техните ръководители и родители!
   Благодарност на журито за компетентно и своевременно свършената работа!
   Успех на всички участници с пожелания за повече отличия!
   Откривам церемонията по награждаването на отличените участници в 16-тия Национален конкурс за детска рисунка на тема „Св. Трифон Зарезан” – каза той.

   С всяка изминала година интересът към конкурса расте. Средно се предоставят между 2000 -2500 рисунки (графика и живопис), скулптури и творби на приложното изкуство, дело на деца от всички  региони на страната. В тазгодишното издание  в конкурса участваха повече от 1500 творби на ученици от 50 града, от 28 области от всички региони на страната, за да се съревновават за оценката на журито.

   Получените творби бяха журирани в четири жанра: живопис, графика, приложно изкуство и декоративно изкуство.

   За излъчване на призьорите в Националния конкурс  работи компетентно и безпристрастно жури в състав: Председател: Христо Петров Крушков-художник и
Членове: Анастасия Тодорова Крушкова - художник, Сашо Митков Казанджиев- художник, Галина Милева Милева-преподавател по Изобразително изкуство в СУ „Христо Ботев “ гр. Сунгурларе, Антоанета Алексиева - главен експерт „ Образование и училищно здравеопазване“ Община Сунгурларе и Стефка Славова - Директор на ЦПЛР-ОДК-Сунгурларе.

   Станалият традиционен конкурс се организира от Община Сунгурларе и е посветен на традиционния празник на лозаря и винаря - Трифон Зарезан и  празник на Община Сунгурларе. Той има за цел да съхрани и  популяризира  българския народен обичай „Трифон Зарезан”, обреди и ритуали за „Св. Трифон Зарезан”, чрез детските рисунки от различни краища на България, както и предания и митове, свързани с плодородието, с виното и винопроизводството.

   Участници в него са ученици от 7 до 18 години, разпределени в три възрастови групи: от 11 до 14 години и от 15 до 18 години.

   Кметът на общината - инж. Васил Панделиев награди   с  Първа  награда, Втора  и Трета награда  грамота и статуетка - 31  участници.
   Г-н Халил Ахмед - Председател на ОбС Сунгурларе награди с медал Първо място и грамота   - 24 участници.
   Г-жа Хатидже Георгиева- зам.-кмет на Община Сунгурларе  награди с медал Второ място и грамота - 24 участници.
   Г-жа Диана Гурева -зам.-кмет на Община Сунгурларе награди с медал Трето място и грамота - 24 участници.
   За първа година бяха връчени Специални награди на център за подкрепа на личностното развитие - Общински детски комплекс Сунгурларе от г-жа Стефка Славова -Директор -  3 участници.
   Г-н Николай Русев - Директор на СУ „Христо Ботев” гр. Сунгурларе награди с Поощрителни грамоти - 10 участници.

   Всички участници от 83 училища и школи  в конкурса получиха грамота за участие.

   Националният конкурс се реализира с подкрепата на инж. Жеко Жеков  - Изпълнителен директор на „Винекс” Славянци АД и Национален дворец на децата  град София с директор Татяна Досева.

ГАЛЕРИЯ 1

ГАЛЕРИЯ 2

ГАЛЕРИЯ 3

ГАЛЕРИЯ 4