С БОГАТА ПРОГРАМА И МНОГО НАСТРОЕНИЕ В СУНГУРЛАРЕ ОТПРАЗНУВАХА ПРАЗНИКА НА ГРАДА

Празненствата в града започнаха със Света литургия в чест на Св. Архангел Михаил.

   Много и различни бяха мероприятията предхождащи празника на град Сунгурларе и посветени на него. Събития, белязани с ентусиазъм и предпразнично оживление. Кулминацията на всички мероприятия разбира се, бе самият ден – 8 ноември, Архангеловден. За първи път с решение № 368/17.08.2018г. на Общински съвет Сунгурларе, честването на празника на града съвпадна с големият църковен празник. А Св. Архангел Михаил е покровител на град Сунгурларе. Неговото име носи и местният църковен храм. За това и празничната света литургия, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий събра много хора там, дошли да запалят свещ и да се помолят за благоденствието на града.

   Много граждани и гости на Сунгурларе бяха на площада пред храма в центъра на града – усмихнати и с много настроение. Времето също беше благосклонно  – есенното слънце приятно сгряваше деня и създаваше илюзия за позакъсняло лято. Сергиите на продавачите примамваха купувачите и особено децата – с различни стоки, лакомства, играчки. Особено примамлив бе базарът „Красота и вкус се раждат изпод ръцете“, който предлагаше кулинарни изкушения и био продукти произведени от региона и жители на Сунгурларе.

   Празничната програма започна с поетично встъпление на водещата Стефка Дучева. Прекрасните мажоретки от СУ „Христо Ботев” гр. Сунгурларе облечени в стилизирани костюми в синьо и бяло, отново бяха най-атрактивни  и колоритни. С техния великолепен марш под звуците на Вазовите стихове "Питат ли ме дей зората, мен огряла първи път" внесоха свежест и младост, бодрост и празнично настроение, още красота в празничния ден.

   Под звуците на химна на РБългария  кметът на общината инж. Васил Панделиев издигна общинското знаме.

   Сред гостите уважили поканата на кмета на общината инж. Васил Панделиев бяха: Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий, архимандрит Димитрий, проф. д-р Иван Върляков – изпълнителен директор на Регионална асоциация на общините „Тракия”, г-н Шабан Мустафа,  д-р Христо Иванов, г-н Сава Михайлов – почетни граждани на Община Сунгурларе, г-н Халил Ахмед – председател на Общински съвет Сунгурларе и общински съветници, г-н  Жельо  Върдунски - кмет на Община Камено, г-н Ешереф Ешереф – председател на ОбС Руен, г-н Исмаил Осман – кмет на Община Руен, г-жа Мийрем  Дервиш - заместник кмет на Община Руен,  г-н Емил Узунов – началник на РУ „Полиция” гр. Сунгурларе, г-н Тодор Драганов – председател на РКС гр. Сливен, г-н Цанко Иванов – председател на Бургаската търговско-промишлена палата, инж. Митко Порязов – началник на Областно пътно управление Бургас, г-н Николай Русев – директор на СУ „Хр. Ботев” гр. Сунгурларе, г-жа Катя Русенова – директор на ДГ „Слънце” гр. Сунгурларе, кметове и кметски наместници на населени места от Община Сунгурларе, членове на Обществения съвет.

   Негово Високо Преосвещенство Митрополит Иоаникий отслужи молитва за здраве и благоденствие на жителите и гостите на град Сунгурларе. След думите му изпълнени с вяра и любов, вдъхващи сила и надежда, кметът на общината инж. Васил Панделиев  приветства присъстващите. Вълнуващо прозвуча словото му, наситено  с емоционалност.  „ …. Горд съм, че споделям тези празнични дни с всички Вас, жители и гости на Сунгурларе, защото ние, знаем как да пазим постигнатото, но се стремим и към нови цели. И само ако уважаваме традициите и миналото, ще можем да вървим към бъдещето, удовлетворени от настоящето…

   …Изключително съм удовлетворен и признателен на Негово Високо преосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий, че благослови и на Общински съвет Сунгурларе, че взе решение да празнуваме днес заедно с празника на православния храм „Св. Архангел Михаил”…”,  заяви кметът.

   С поздрав към множеството присъстващи на площада се обърна и проф. д-р Иван Върляков. Той пожела още дълги години  да се чества Св. Архангел Михаил и сунгурларци да са все така родолюбиви и да тачат празниците си.

   Водещата на празника, зачете Поздравителен адрес от името на г-н Вълчо Чолаков - Областен управител на област Бургас. Поздравителни адреси бяха получени и от кметовете на общините Болярово, Поморие, Средец, Първомай, от областния    съвет на ПП „ГЕРБ“ Бургас.         

   Последва връчване на почетни отличия от инж. Васил Панделиев – кмет на общината:

   -С Решение № 382/27.09.2918г. Общински съвет Сунгурларе удостои със званието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ” д-р Христо Христов Иванов за изключителния принос в областта на развитието и осъвременяването на здравеопазването в общините  Сунгурларе и Карнобат. То е „израз на признанието на сунгурларската общественост към дългогодишната организационна  и професионална дейност за поддържане на доброто здраве на населението от Община Сунгурларе  и във връзка с навършените 75 години от рождението му.

   -С Решение №385/27.09.2018г. Общински съвет Сунгурларе удостои  с отличието «ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ»  д-р Бисер Атанасов Атанасов за значими постижения в областта на  здравеопазването. Д-р Бисер Атанасов Атанасов – лекар, общественик, общински съветник от 1995г. до 2011г., председател на ПК по Здравеопазване при  ОбС, член на обществения съвет.

   -Със заповед № 725/07.11.2018 г. на кмета на Община Сунгурларе с отличието „ПЛАКЕТ ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ” е удостоено Църковното настоятелство на православния храм „Св. Архангел Михаил” гр. Сунгурларе за особени заслуги в укрепването и съхраняването на Христовата вяра, пазена и разпространявана от Църквата – гарант за  развитието на духовния живот на жителите на град Сунгурларе и общината. Отличието бе връчено на архимандрит Димитрий.

   -Със заповед № 724/07.11.2018г. на кмета на Община Сунгурларе с отличието „ПЛАКЕТ ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ” са удостоени служителите от Районно управление „Полиция” гр. Сунгурларе за особени заслуги при изпълнение на служебните задължения, значителни заслуги  и проява на ежедневно висок професионализъм, призвание и обществен дълг, за тяхната всеотдайна и високоотговорна мисия, гаранция за реда и спокойствието на гражданите на Общината  Сунгурларе. Отличието бе връчено на г-н Емил Узунов и във връзка с  професионален празник на българската полиция.

   Във връзка с 40-годишнината от обявяването на град Сунгурларе за център на Община Сунгурларе със свое решение № 371 от 27.09.2018г. ОбС Сунгурларе именува площада  находящ се пред сградата на начален курс на СУ „Хр. Ботев“ град Сунгурларе, сградата на НЧ“Просвета-1882г“ и православният храм „Св. Архангел Михаил“ в града с името „Св. Св. Кирил и Методий“, именува и  парка, находящ се между улиците „Хр. Смирненски“, „Хр. Ботев“ и „Кооперативна“ с името „Св. Св. Кирил и Методий“. Инж. Васил Панделиев – кмет на  Община Сунгурларе  и г-н Халил Ахмед – председател на Общински съвет Сунгурларе официално обявиха името и откриха специално изработените надписи.

   И като на всеки празник музиката, песните и танците бяха елементите, допълващи „мозайката” на отличното настроение в душите на хората.

   Изпълненията на професионалния фолклорен ансамбъл „Странджа“ град Бургас омаяха публиката. Накрая  танцьори и публика се хванаха на кръшно българско хоро.

   Във връзка с празника беше приготвен курбан, който се раздаде за здраве и благоденствие на жителите и гостите на Сунгурларе. Животните за него бяха дарени от Ангел Батаков, Цветан Карабекиров, Тодор Драганов, Павел Павлев, Хатидже Георгиева и Васил Панделиев.

ГАЛЕРИЯ 1 ГАЛЕРИЯ 2 ГАЛЕРИЯ 3