В ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ БЕ ОТКРИТА ЕКСПОЗИЦИЯ

НА СПОРТА И СПОРТНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ

 

На 26 октомври след приключване на техническата конференция за Държавния шампионат по кроскънтри - Сунгурларе 2018 беше открита Експозицията на спорта и спортните постижения в Община Сунгурларе.  Г-н Диян Драшков, спортен директор на Българската федерация по лека атлетика  сподели: «…..за мен е чест  тази вечер, във връзка с честванията на 40-годишнината от обявяването на града Ви за център на Община Сунгурларе и в навечерието на провеждането на Националния шампионат на България по кроскънтри – Сунгурларе 2018, да  присъствам на откриването на Експозицията на спорта и спортните постижения в Община Сунгурларе. Това е много радостно, благодаря на кмета на Община Сунгурларе за инициативата и на  Общински съвет Сунгурларе, който я подкрепи …»

Лентата прерязаха г-н Халил Ахмед – председател на Общински съвет Сунгурларе, инж. Васил Панделиев – кмет на Община Сунгурларе и разбира се  г-н Шабан Мустафа – национален състезател от световна класа и почетен гражданин на Община Сунгурларе.

След това по стар български обичай, кмета на общината лисна вода от менче, украсено със здравец – за здраве и още много постижения в областта на спорта. Всички присъстващи: гости, треньори, състезатели и граждани разгледаха единствената по рода си Експозиция на спорта и спортните постижения в Община Сунгурларе.

С обособяването на Експозицията ще се популяризират успехите на спорта в общината и на сунгурларската сила и спортен дух, които за пореден път дават повод за гордост. Целта на общината е младото поколение да се запознае с родните спортисти и техните спортни постижения /чрез видеоматериали, брошури, занимания в извънкласни форми и др./, като се надява, че ще успее да мотивира голяма част от нашите деца, ученици, младежи и не само, да бъдат достатъчно убедени, за да започнат, ако до този момент не са го направили - да полагат усилия за своята двигателна култура, физическа подготовка и активност.

Община Сунгурларе  има традиции в различните спортове. Местният футболен клуб ”Сунгурларска долина”  въпреки, че в момента не изживява най-добрите си дни, има  много постижения. Клубът е два пъти осминафиналист на Републиканското селско първенство /преди 1974 г./, а също така и многократен окръжен първенец. ФК „Сунгурларска долина” има шест сезона във „В“ група, както и три сезона в т.нар „зонови групи“. През 1994/1995 година се бори за влизане в „Б“ група. Известни треньори на отбора: Димитър Димитров-Херо, Христо Димитров-Ричката, Марю Митев /над 20 сезона/, Христо Атанасов /играещ треньор за 1 сезон/, Радостин Терзиев / 2009-2016г./. Футбол в общината развиват още и клубовете в с. Манолич и с. Съединение. Същите  участват в ,,Б-запад“ групата на Областното първенство гр. Бургас.

В началото на 70-те години Дружество за физкултура и спорт /ДФС/ „Сунгурларска долина” има и баскетболен мъжки отбор, който се състезава във 2-а група на Зона „Загоре“. Днес техни  последователи са отборите: момичета и момчета от СУ „Христо Ботев” в града, които участват в провежданите ученически  и общински турнири,  в Държавните игри на спортистите от малките селища и   достойно представят Община Сунгурларе, заемайки  призови места.

Друг спорт в общината  е  „класическата борба”. Клубът по борба участва в състезания от календара на Федерацията по борба, в които състезателите от клуба се класират на предни позиции. В клуба по борба има амбициозни млади момичета и момчета, които достойно се представят и по този начин издигат авторитета на нашия град в тази нелека дисциплина, каквато е класическата борба. През 2016 г. състезателят на СК  по борба Жоро Спасов стана шампион на България на „Държавен лично-отборен шампионат по класическа борба – „момчета”, където спечели първо място в категория 59 кг. Едновременно с това беше обявен и за най-резултатен състезател в своята категория.

Всеки посетил Експозицията ще има възможността да се запознае с развитието на спортната кариера на шампиона Шабан Мустафа от старта му и към настоящия момент, както  и с  неговите  постижения и отличия. Експозицията  разполага и със секции футбол, леката атлетика, борба, баскетбол и волейбол.

Фонда на Експозицията ще се допълва и обогатява. Състезатели и спортни деятели от общината  могат да предоставят или да дарят: медали и отличия, фотоси, фланелки, спортни пособия и др.

Експозицията е обособена  в изпълнение на Решение №365/17.08.2018г. на Общински съвет Сунгурларе и е разположена в сградата на Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК гр. Сунгурларе.

За контакти: тел.0878627114 – Шабан Мустафа

ГАЛЕРИЯ