50 ГОДИНИ ЗАЕДНО – ЗЛАТНА СВАТБА

 

   На 19 октомври от 19.00 часа в Ритуалната зала на Община Сунгурларе се проведе поредното мероприятие от Програмата във връзка с честванията на 40-годишнината от обявяването на град Сунгурларе за център на Община Сунгурларе.   Инициативата да бъдат поканени на среща семействата от град Сунгурларе, които са сключили граждански брак през 1968 г. и на които съдбата им е дала възможността да празнуват своята златна сватбата през настоящата 2018г. е на  кмета на Община Сунгурларе – инж. Васил Панделиев.

 

   На поканата му се озоваха шест семейства, те са: Анка и Ангел Стоянови, Тодорка и Ангел Апостолови, Ганка и Ангел  Батакови, Димитринка и Георги Кисьови, Славка и Георги Димитрови и Маринка и Диню  Диневи. По уважителни причини не присъстваха : Мариона и Йордан Божкови и Мара и Дянко Чолакови.

   Приветствайки ги с добре дошли, кмета  в своето слово каза: „.. За мен е удоволствие  в наближаващия 21 ноември  - Деня на християнското семейство да Ви поднеса от името на Община Сунгурларе и лично от свое име поздравления по случай 50-годишния Ви семеен живот и Вашата златна сватба. Прекрасно събитие и повод за равносметка, да си спомните хубавите мигове, които са Ви донесли щастие и трудностите, които са Ви сплотили.  За тези 50 години заедно, Вие със сигурност знаете какво е да обичате, да имате открито сърце и да разчитате на истинска подкрепа в живота,  защото половин век сте били неразделни в радости и неволи! Най-трудните моменти отминават и се превръщат само в прекрасни спомени за нещо преживяно заедно с другия човек. И преминавайки през такива житейски моменти, преодолявайки ги заедно, съм убеден, че са Ви направили по-силни, уверени и мъдри днес! Половинвековното семейно общуване заслужава това тържество на духа и предизвиква уважение и преклонение. Нека и занапред Вашите семейства живеят задружно и да споделяте радостите в живота!  Искрено Ви пожелавам никога да не остарявате един за друг и след  50-годишен брачен живот да продължавате да гледате на живота с усмивка и с любов! Честита Ви златна сватба!“

   Г-жа Ганка Батакова – благодари на организаторите, сподели моменти от житейския път на нейното семейство и поздрави присъстващите с прекрасното стихотворение на голямата българска поетеса  Паулина Станчева:

 „Къде си младост?”

Не знам кога младостта ме напусна.
Тя се отдалечава от мене крачка по крачка,
безшумно, неусетно,
докато най-после
я усетиш далеч от себе си.

Загубваш я като някаква
незаменима същност,
без която можеш да живееш,
но живееш непълноценно,
сякаш си цвят с  похитено
от ветровете венче.

И шепнеш с болка и съжаление:
„Къде си моя младост, която трупаше
медените питки на съзряването
и вярваше в осъществяването
на най-съкровените мечти.
Къде си ти, моя младост?”

Да би могъл човек
да не отдалечава никога
младостта от себе си!
Да би могъл да не старее.

   Всички бяха много развълнувани и с приповдигнато настроение. В непринудения разговор  спомените се редяха един след друг - за годините, когато са били млади, за това как са се запознали. Разкриха част от  тънкостите за дългогодишен семеен живот  „... щастливия брак се крепи основно на любовта, уважението, на взаимните компромиси, зачитане,  съобразяване с мнението на другия, заедно вземане на решенията, почитане на родителите, съхраняване добрите спомени, като забравяме лошото, уважаваме семейните ценности….”

   Юбилярите получиха поздравителен адрес и специален плакет от кмета на общината, а за  дамите имаше красиво цвете.

   Сключилите граждански брак през 1968г. в Община Сунгурларе са били 175 двойки, по населени места: Сунгурларе – 39, Лозарево – 23, Подвис -19, Прилеп – 6, Съединение -12,Грозден -8, Рупча  -4, Бероново -3, Садово -7, Черница – няма, Есен – 7, Везенково -19, Манолич -13 и Славянци -15.

   От всички 39 двойки сключили граждански брак в Сунгурларе, 9 са двойките които към настоящия момент имат честта да празнуват своята „Златна сватба“. Тъй като  от останалите семейства:  на една част от тях единият съпруг  за съжаление не е между живите, друга част са с разтрогнат брак, за други брака е втори за един от съпрузите, има и такива които в момента не живеят заедно.

   Община Сунгурларе за първи път организира среща със семейства от града, които 50 г. са заедно. Стремежът  е всяка година да бъде организирана подобна среща не само в града, но и в останалите населени места, която да се превърне в  традиция и в  празник за населеното място.