В Дъбовица откриха паметна плоча на загиналите във войните жители на селото

Сунгурларе, 10.09.2018г.

На 8 септември /Малка Богородица, денят, в който селото чества своя празник/ се проведе тържествено откриване на паметна плоча на загиналите във войните жители на село Дъбовица. Инициативата за създаването на паметната плоча е дадена още преди 10 години от Кольо Калъпов, но едва в началото на 2018 година идеята бе подета от  кметският наместник Вълчо Витанов и жителите на селото. За да почетат паметта на 16-те свои съселяни дали живота си за свободата на родината са събрани средства и тя е изработена. Паметната плоча е поставена в двора на църквата, за да напомня на идните поколения за саможертвата и победния дух на дедите им.
Кметският наместник Вълчо Витанов приветства всички дошли да изразят почитта си към загиналите: „Едва ли има българин, който да не се гордее с бойната слава на нашите воини. Ние, признателните жители от село Дъбовица, отдаваме своята почит и уважение към паметта на героите от родния край и родината.“  „Нека тази паметна плоча бъде символ на вашата признателност към онова героично поколение, дало живота си за родината, да Ви напомня за славното минало и да дава пример на младото поколение" каза народната представителка на ПП „ГЕРБ“ Галя Василева, която присъства на събитието. Тук бяха и кметът на общината инж. Васил Панделиев, представители на ръководствата на политическите партии на ГЕРБ и БСП от община Сунгурларе, представители от ПП „ГЕРБ“, много гости на жителите на селото.
Архимандрит Димитрий отслужи панахида в памет на загиналите за свободата на България войници. Всички присъстващи почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание. Поднесени бяха венци и цветя пред мраморната плоча.