ШАБАН МУСТАФА ПОСТАВИ ОЩЕ ЕДИН РЕКОРД ВЪВ ВЕРИГАТА ПЕТТЕ НАЙ-ВИСОКИ ВЪРХОВЕ


            Шабан Мустафа, състезател на Сунгурларе, счупи рекорда на “Осогово рън” от четвъртия кръг от веригата на сдружение „Маратон”, състезание по планинско бягане - Кюстендил до връх Руен.
            Многократният шампион на България измина разстоянието на трасето от 26 км. с денивелация повече от 1400 м., от площад “Велбъжд” в Кюстендил до връх Руен за времето
от 2:22:51 мин.
              Досегашният рекорд на планинското изкачване бе на Росен Лилов - 2 часа и 34 мин.

          Над 70 състезатели застанаха на старта на стадион “Осогово”. Състезанието откриха зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев и председателят на Сдружение „Маратон” Петър Панков, който стои зад организацията на веригата FIVE MOUNTAINS.
           В генералното класиране при мъжете в планинското бягане втори се нареди кюстендилецът Ивайло Атанасов с време 2:43:03 мин. и трети се класира Ангел Ангелов с време 2:48:56 мин. При жените най-бърза по трасето бе Елена Димитрова с време 2:56:59 мин. В призовата тройка са още Силвия Стефанова и Ивелина Василева. На 5-то и 6-то място се наредиха кюстендилките Боряна Попова и Ивелина Колева.
         Веригата FIVE MOUNTAINS включва изкачване на най-високите върхове на 5-те най-високи български планини от прилежащите им градове: връх Ботев в Стара планина, от Калофер; връх Вихрен в Пирин, от Банско; връх Мусала в Рила, от Самоков; връх Руен в Осогово, от Кюстендил и последното изкачване, което предстои е на Черни връх във Витоша, от НДК в София.
          Шабан Мустафа държи рекордите от Банско до връх Вихрен; от Самоков до връх Мусала; от НДК до Черни връх и настоящият рекорд от Кюстендил до връх Руен.
 
          Общинското ръководство честити победата на Шабан Мустафа, като му пожелава здраве, още много спортни успехи и сезон без травми.