Сунгурларе тържествено отбеляза 24 май

 

 

       Сунгурларе отбеляза  24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост с празнично шествие.  Не съществува друг ден в националния ни календар, в който се събират толкова много съграждани на едно място, за да празнуват заедно със своите учители и със своите деца. И тази година няколко поколения  гордо крачиха по улиците на Сунгурларе  с много цветя, балони, знамена и най-вече с празнично настроение и усмивки.

          От сцената в центъра на площада, под звуците на химна „Върви народе възродени“ кметът на общината инж. Васил Панделиев, председателят на общинския съвет  Халил Ахмед, зам. кметовете Хатидже Георгиева и Дияна Гурева, секретарят на общината Росица Чанева и гл. експерт Тончо Тончев приеха празничното шествие от представителните блокове  на детски градини и училища от община Сунгурларе. Тържествено под звуците на химна на РБългария кметът инж. Васил Панделиев издигна националния трибагреник, а ученикът-отличник Явор Банов издигна общинското знаме. Инж. Панделиев поздрави учители, ученици, просветни и културни дейци, граждани. В словото си той подчерта, че 24 май е символ на духовното единение на нацията ни, празник на словото, на духа и културната ни идентичност,  ден на почит и признателност към значимостта на святото дело на първоучителите, ден, който ни дава право на самочувствие, увереност и гордост. За дългогодишна високо професионална трудова дейност в системата на народната просвета, за опазване и развитие на българската духовност и за принос в развитието на музейното дело той награди с почетни плакети  изявени учители, музейни работници и читалища.

          Празникът продължи със страхотните изпълнения на талантливите  деца от цялата община. На сцената бяха танцьори, певци и артисти от ДГ „Слънце“ Сунгурларе,  ДГ „Ален мак“ Славянци, ДГ „Щастливо детство“ Лозарево, СУ „Христо Ботев“ Сунгурларе, ОУ „Христо Ботев“ Прилеп, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Манолич, ОУ „Христо Ботев“ Лозарево,  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Грозден, ОДК Сунгурларе,    НЧ „Просвета-1882г.“ Сунгурларе.  Млади, красиви, талантливи, децата бяха прекрасно преживяване за всички дошли да им се порадват. Всяка година този празник ни вълнува много.  Наричаме го най-светлия, най-обичания, защото той е нашата връзка с културното минало, настояще и бъдеще на света.

          Община Сунгурларе изказва специални благодарности за подкрепата при организиране и провеждане на тържественото честване на 24-ти май, на всички директори на учебните заведения, учители, хора на перото, словото и културата, на читалищните дейци, на всички граждани на общината, които бяха на площада в този ден. Благодарности и на Едноличен търговец- Руси Андреев от  село Черница, който осигури дървени дръжки за повече от 40 броя знамена,  на Христо Станев-специалист в общината, който изработи 3  броя стойки - за 9 знамена и 2 броя стойки - за 3  знамена.

          Благодарим Ви, без всички Вас, празникът нямаше да е същия. Уверяваме Ви, че това, което правите не остава незабелязано и придобива все по-голям смисъл с годините, нещо повече, гради самочувствието ни като народ, който помни своите корени, език и минало, но гледа уверено към своето бъдеще.