ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ, КМЕТ НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ  ПО ПОВОД 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

 

Уважаеми дейци на просветата и културата,

Уважаеми учители и ученици,

Уважаеми жители на Община Сунгурларе,

 

Приемете моите поздравления по случай 24-ти май -  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

 

„Върви, народе възродени, към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!”

 

Химнът на Светите братя Кирил и Методий отново ще прозвучи на най-светлия български празник – 24-ти май! Това е празникът, на който се прекланяме пред великото дело на нашите първоучители. Това е денят на славянската писменост, на силата и волята на българския народ да пази език и култура.

 

Свято е делото на равноапостолите Кирил и Методий. Дело, преминало българските граници и осветило с книжовната си благодат цялата европейска цивилизация. Това ни дава  заслужено самочувствие и гордост  - „Че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат”.

Величието на Солунските братя се състои в това, че дадоха на народа ни нещо, което не разделя никого, а обединява всички – славянското слово. То ни е запазило от всички изпитания и единствено то ни е осигурило живот в бъдещето, то е нашата българска идентичност.

Днес празнуваме най-светлия, най-българския празник на духовността и просветата! Чист и единствен по рода си празник на буквите! В цяла Европа, в целия свят!

В този ден под звуците на „Върви, народе възродени“, се прекланяме пред  славата на българското слово и отдаваме почит, преклонение и уважение пред духовния си елит. Този ден не е просто официален празник – това е денят, в който всеки българин може с гордост да каже, че е потомък на нация, заемаща достойно място в историята на Европа. Нека в този ден отдадем заслужено уважение на преподавателите, учените, културните, просветни и читалищни дейци, които неуморно съхраняват българското културно-историческо наследство и го предават на младите поколения.

Уважаеми съграждани, нека в този ден всички ние бъдем достойни участници в това всенародно шествие, което ни отвежда до „Светли бъднини“ и нека образованието, просветата и културата, бъдат висша ценност и отговорност на всеки от нас. Защото запазването на идентичността, на българщината, ще ни отличи като нация – уникална и неповторима сред останалите народи.

Скъпи съграждани, приемете моите най-сърдечни поздрави за 24-май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Уважаеми учители, с дълбока признателност Ви поздравявам по случай Деня на писмеността и просветата. Пожелавам Ви все така с любов и внимание да продължавате да изпълнявате великата си мисия – да образовате нашите деца, бъдещето на България! А Вие ученици, обичайте, ценете и пазете родния български език, следвайте мечтите си и отстоявайте идеалите си!

Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието!

Нека не стихва жаждата ни за знания и духовно извисяване!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

С уважение,

ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ

Кмет на Община Сунгурларе, 24.05.2018 г.