ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО,
ДЕТСТВО МОЕ, ТАКА СИ МИ ПОТРЕБНО.
ВСЕ СЕ МЪЧА СВЕТА ДА ОБГЪРНА
ЯХНАЛ ПРЪЧКА ПРИ ТЕБЕ ДА СЕ ВЪРНА.

ТЕЗИ СЛОВА НА ПОЕТА БОГОМИЛ ГУДЕВ СА НАПЪЛНО ВЯРНИ! ЗАЩОТО ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ДЕТСТВОТО- С ПЪРВАТА УСМИВКА, С ПЪРВАТА ДУМИЧКА, С ПЪРВАТА СТЪПКА, С ПЪРВАТА БУКВИЧКА…ДЕТСТВОТО СЪЩЕСТВУВА САМО ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА НА ЧОВЕКА И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЖИВЕЕ ИСТИНСКИ И БЕЗГРИЖНО! ТОВА Е ВРЕМЕТО НА ЩАСТИЕТО! ИМА НЯКОИ НЕЩА, КОИТО НЕ СЕ КУПУВАТ. ЕДНО ТАКОВА НЕЩО Е НАШЕТО ДЕТСТВО!

КАКВО Е В СЪЩНОСТ ДЕТСТВОТО !? ТОВА Е ЕДИН ПЕРИОД ОТ ЖИВОТА НА ВСЕКИ ИНДИВИД, НА ВСЕКИ ЧОВЕК, КОЙТО Е НЕПОВТОРИМ И УНИКАЛЕН! И НИЕ РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА СЪЗДАДЕМ УСЛОВИЯ НА НАШИТЕ ДЕЦА ДА ИЗЖИВЕЯТ СОБСТВЕНОТО СИ ДЕТСТВО БЕЗГРИЖНО И МНОГО ЩАСТЛИВО С ПОМОЩТА НА КЛАСИЧЕСКИТЕ ПРИКАЗКИ, „ЩЕ РАЗПРАВЯМЕ ЗА НЕЯ – ЗЛАТНАТА КЪЩИЧКА НА ТИШИНАТА, ЩАСТИЕ, РАДОСТ, КОЯТО СЕ НАРИЧА ДЕТИНСТВО”, КАКТО ПИШЕ НАШИЯТ ПИСАТЕЛ К.КОНСТАНТИНОВ.

ВИНАГИ СЪМ СВЪРЗВАЛА ДЕТСТВОТО С ИЗКУСТВОТО – ИЗОБРАЗИТЕЛНО, МУЗИКАЛНО, ТАНЦОВО… В ИЗКУСТВОТО И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНО ХУДОЖЕСТВЕНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ, НА ОПРЕДЕЛЕНО МУЗИКАЛНО ИЛИ ТАНЦОВО ИЗПЪЛНЕНИЕ СЕ ВЪЗПРИЕМА И ОСМИСЛЯ ОТ МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ ОТ РАЗЛИЧНИ РАВНИЩА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ОБЩОТО ИМ ИНТЕЛЕКТУАЛНО И ЕМОЦИОНАЛНО РАЗВИТИЕ.

НЕ ЗНАЯ ДАЛИ Е НУЖНО ДА СЕ ВРЪЩАМЕ ВИНАГИ ПРИ НАЧАЛОТО, КОГАТО ТЪРСИМ СВОЕТО СЪИЗМЕРЕНИЕ. НО МИ СЕ ИСКА ДА СПОДЕЛЯ, ЧЕ ДОКОСВАНЕТО ДО РАЗЛИЧНИТЕ ИЗКУСТВА ИМА СВОИТЕ СПЕЦИФИЧНИ ИЗМЕРЕНИЯ ЗА ВСЕКИ ОТ НАС. ТОГАВА КОЛКО ЛИ Е ТРУДНА ЗАДАЧАТА НА ТОЗИ, КОЙТО СЕ ОПИТВА ДА ТЪЛКУВА, СЪПРИЖИВЯВА ТЕЗИ ИЗКУСТВА?! КЪДЕ Е ИСТИНАТА И КЪДЕ Е ИЗМИСЛИЦАТА? И КОЙ ИМА ПРАВО ДА ИЗМИСЛЯ РЕЦЕПТИ И КРИТЕРИИ, С КОИТО ДА НИ КАРА ДА ОСМИСЛЯМЕ СОБСТВЕНИЯ СИ НЕРЕАЛЕН ХУДОЖЕСТВЕН СВЯТ? И ДАЛИ ТОЗИ СВЯТ НЕ Е НА ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО ОТЛЕТЯЛОТО НИ ДЕТСТВО, В КОЕТО СМЕ СЕ БОРИЛИ СЪС ЗМЕЙОВЕ И МАГЬОСНИЦИ, ЧУСТВАЛИ СМЕ СЕ ПРИНЦОВЕ И ПРИНЦЕСИ?

ОТПРАВЯМ ТЕЗИ ВЪПРОСИ КЪМ СЕБЕ СИ И КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН СА СВЪРЗАНИ С АУДИТОРИЯТА НА ДЕТЕТО. КЪМ ТЕЗИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ГО ВОДЯТ НАПРЕД, КАТО СЕ ВРЪЩАТ НАЗАД – КЪМ ДЕТЕТО В СЕБЕ СИ - УЧИТЕЛИТЕ! ТРУДНА И БЛАГОРОДНА ЗАДАЧА- ДА БЪДЕШ МАЛЪК С МАЛКИТЕ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ И ДА ГИ ВОДИШ НАПРЕД КЪМ ГОЛЕМИТЕ ЖИТЕЙСКИ ИСТИНИ.

А МИГЪТ НА ДЕТСТВОТО СИ ОТИВА ТОЛКОВА БЪРЗО! И НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ОТНОВО ТАМ! ВЕРОЯТНО ТОЧНО ТУК СЕ КРИЕ РАЗКОВНИЧЕТО НА ПРОБЛЕМА – ДА ПОМОГНЕШ НА ДЕТЕТО ДА ИЗЖИВЕЕ ДЕТСТВОТО СИ, ДА ГО ВОДИШ НАПРЕД, НО ВНИМАТЕЛНО И ТАКТИЧНО! ПРОСТО ДА ПРЕЖИВЯВАМЕ ЗАЕДНО С НЕГО И БОЛКИ, И РАДОСТ, И ВЪЗТОРГ, И СТРАДАНИЕ, ЗА ДА ЗАПАЗИМ НЕГОВАТА ИНДИВИДУАЛНОСТ, КАТО ГО ПРИОБЩИМ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО!

И В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ ЗА ИЗКУСТВОТО И ДЕТСТВОТО СВЪРЗВАВАМ ЧЕСТВАНЕТО И ПРАЗНИКА НА ДЕТЕТО – ПЪРВИ ЮНИ,КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ ТАЗИ ГОДИНА В ГРАД СУНГУРЛАРЕ. ТОВА БЕ ЕДИН СЛЪНЧЕВ, ЕДИН КРАСИВ ДЕН, В КОЙТО ВСИЧКИ НИЕ ОРГАНИЗИРАХМЕ ЗА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ. ТОВА БЕШЕ ЕДНА КОМПИЛАЦИЯ, ЕДНА ФЕЕРИЯ ОТ ЗВУЦИ, БАГРИ, ДВИЖЕНИЯ НА УЧАСТВАЩИТЕ ДЕЦА В КОНЦЕРТА ОТ СФОРМИРАНИТЕ ГРУПИ КЪМ ЦПЛР-ОДК-СУНГУРЛАРЕ. ТОВА БЕШЕ ЕДИН КОНЦЕРТ, В КОЙТО МАЛКИТЕ АКТЬОРИ,ПОЕТИ,ПЕВЦИ,ТАНЦЬОРИ, ЗАЕДНО СЪС СВОИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ДАДОХА МАКСИМАЛНОТО ОТ СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ДА ЗАРАДВАТ МНОГОБРОЙНАТА ПУБЛИКА,ЗА ДА РАЗКРИЯТ СВОИТЕ ТАЛАНТИ В РАЗЛИЧНИТЕ ОБЛАСТИ НА ИЗКУСТВОТО.

ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ И НА ДАРИТЕЛИТЕ, ПОМОГНАЛИ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕТО И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ТОЗИ КРАСИВ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ – ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ С КМЕТ НА ОБЩИНАТА Г-Н ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ И „МЕССЕУ” – ГРАД СУНГУРЛАРЕ С УПРАВИТЕЛ Г-Н НИКОЛАЙ КИРОВ.

ПЕНКА ПЕТРОВА ТОДОРОВА –
ДИРЕКТОР НА ЦПЛР-ОДК-СУНГУРЛАРЕ