На 24 май в Община Сунгурларе отбелязахме един от най хубавите български национални празници - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Това е денят на буквите, на просветата, на духа! И на гордостта на поета,
написал „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат.“ Защото българското слово от древни времена има своята писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще на света.


В този ден се прекланяме и пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието! Идентичност, на тези, които възпитават поколенията .


По традиция празникът се проведе на площада на гр. Сунгурларе и в него се включиха представители от училища, детски градини и народни читалища на територията на общината.Тържеството за 24 май уважиха множество граждани и гости на града.


След тържествената церемония по издигането на националния флаг, кметът на Община Сунгурларе – инж. Васил Панделиев поздрави всички присъстващи на празника :


„ Уважаеми учители, ученици, просветни и културни дейци,
Скъпи жители на Община Сунгурларе!
Приемете моите поздравления по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май!.......
На този ден отдаваме признателност към хората, възпитали у нас духа на българската идентичност и допринесли за културната ни независимост. Няма друг ден, озарен от толкова щастливи усмивки и обсипан с цветята на нашата признателност към учителите и дейците на културата и науката. На Вас, които градите българския храм на знанието и сте посветили таланта си за развитието на българската наука и изкуство, желая здраве, вдъхновение за нови изяви и свежи творчески идеи!
Нека науката и изкуството разкриват нови върхове пред всички нас, които да преодоляваме с желание и лекота. И ако знанието е сила, а науката – бъдещето, от сърце желая сила и увереност в бъдещите постижения.“

За първа година бяха връчени и отличия Плакет - комплексна награда на колективите на СУ „Христо Ботев” гр. Сунгурларе, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” и ОУ „ Отец Паисий” с. Съединение. От детските градини отличени с приза бяха ДГ „Слънце” гр. Сунгурларе, ДГ „Славейче” с. Чубра и ДГ „Ален мак” с. Славянци. Отличията бяха връчени от кмета на общината и получени от директорите на учебните заведения.


Десетки деца и ученици с различни таланти показаха уменията си в празничния концерт. Благодарим на СУ „Христо Ботев” гр. Сунгурларе, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” и ОУ „ Отец Паисий” с. Съединение, ОУ „Васил Левски” с. Прилеп, ДГ „Слънце” гр. Сунгурларе, ДГ „Славейче” с. Чубра и ДГ „Ален мак” с. Славянци, НЧ „Светлина-1920” и НЧ „Просвета” гр. Сунгурларе. Със своите прекрасни изпълнения те ни накараха да се почувстваме горди и достойни хора, обичащи Родината си, тачещи традициите си и вярващи в успеха на нашата просвета и култура.

На хората, които създават устоите на нацията и пазят нейната идентичност , на тези, които възпитават поколенията –БЛАГОДАРИМ!