Във връзка с 42-та годишнина от обявяването на Сунгурларе за град, в Музейната сбирка по лозарство и винарство в града жителите и гостите имаха удоволствието да се насладят на представената за първи път самостоятелна изложба на изящна маслена живопис на талантливата художничка Ирина Романова - прекрасни портрети, натюрморти и пейзажи - в които е разтворен духът на българските традиции, атмосферата на селото и великолепието на българската природа.
Романова е рускиня от Москва, която със семейството си живее от 3 години в с.Подвис, Община Сунгурларе.
Представените от нея творби са пейзажна и портретна живопис, които вдъхновяват и изпълват с топлина всеки, който се докосне до тях, защото всички те излъчват живот и спират дъха. Неизкушена от импровизацията и експеримента, картините на художничката притежават способността да въздействат и предават емоции и настроения, топлина и хармония. Изпълнените в класически стил картини с балансирани композиции, добра живопис и здрава рисунка, разнообразни и богати на детайли, ни пренасят в света на хармонията и уюта на истинските стойности в живота.
Картините, включени в изложбата, са рисувани в България. Много от тях са вдъхновени от атмосферата на с.Подвис. „Полета с макове”, „разцъфнало дръвче пред покрива на селската къща” – тематиката в нейното творчеството предизвиква нестихващи положителни емоции.
Картини на Ирина Романова са включени в алманах на московски художници, посветени на 150 години от рождението на руския художник Серов.
Изложбата бе посетена от много жители на гр. Сунгурларе и гости на града, приятели, ценители и почитатели на изобразителното изкуство, които с присъствието си уважиха руската художничка. Сред тях бяха и кметът на общината инж. Васил Панделиев, заместник кмета г-жа Диана Гурева, културни и читалищни дейци, служители от общинската администрация, гости от Русия, общественици и др.
Ирина е и чудесна поетеса. Особено вълнуващо е нейното стихотворение, посветено на България.
Книгата за отзиви се изпълни с похвални слова за художничката.