СЪСТЕЗАТЕЛЯТ НА ОСКЛА „ШАМПИОН-СУНГУРЛАРЕ” ГР.СУНГУРЛАРЕ ДОСТОЙНО ПРЕДСТВАВИ НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ В СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ В САПАРЕВА БАНЯ
На 10 септември 2016-а година официално бе открито 32-то Световно първенство по планинско бягане в Сапарева Баня. Това е най-значимото атлетическо събитие за 2016-а година за България. Сапарева баня, Паничище и Седемте рилски езера бяха „превзети“ от най-добрите планински бегачи в света.
Церемонията по откриването беше грандиозна и се състоя в амфитеатъра до Гейзера в центъра на Сапарева Баня. Повече от 350 атлети от 35 страни и от 6 континента взеха участие в надпреварата, които са девойки, юноши, жени и мъже. България участва със 17 атлети във всички възрастови групи. Всички те дефилираха по улиците на града със знамената на своята страна и приповдигнато настроение.
Световното първенство бе вариант изкачване, като стартът на мъжете бе в центъра на Сапарева Баня, на юношите и жените от Посетителския център в курортния комплекс „Паничище”, а на девойките от Голямата беседка над града. Финалът на девойките бе на Посетителския център на „Паничище”, а всички други възрасти на хижа „Седемте рилски езера”. Абсолютният рекордьор по титли в планинското бягане у нас и главен експерт по спорта в Община Сунгурларе, Шабан Мустафа, който все още има проблеми с контузията, участва в Световното първенство по планинско бягане в Сапарева Баня и достойно представи националния отбор на България, като финишира 24-и с време 1:08:20 часа, следван от Димчо Мицов заел 55-то място с време 1:12:08 часа, Стоян Тевекелев на 67-мо място с време 1:13:54 часа, Александър Василев на 98-то място с време 1:19:35 часа и Костадин Кисьов заел 113-тото място с време 1:23:18 часа.
С това си класиране Шабан Мустафа стана първи от българите, като подобри своето време /1:11:53 часа/, което е с 2 мин. 37 сек. по-добро от времето на своя основен конкурент Кирил Николов – Дизела, който е изминал това трасе за 1:10:57 часа.
Американецът Джоузеф Грей и австрийката Андреа Майер спечелиха световните титли при мъжете и жените от 32-ия шампионат на планетата, който се проведе на 11 септември в Сапарева Баня.
Грей финишира втори пред хижа „Седем рилски езера“ за 1:02:12 на 12.5 км, след Роберт Чемонгес (Уганда). Угандиецът обаче бе дисквалифициран, защото негов съотборник е бягал в трасето до него, което е забранено от правилника. Среброто бе за Израел Моралес (Мексико) 1:03:51, а бронза многократния европейски шампион Ахмед Арслан (Турция) – 1:04:48.
В отборното при мъжете първи са САЩ с 32 т. пред Италия 33 и Мексико 69. България е на 13-о място с 244 т.При дамите Майер надви с над минута втората Валентина Белоти (Ит). Австрийката измина 7.3 км за 39:04, а Белоти бе далеч зад нея с 40:47. Кристел Девале (Франция) е бронзова медалистка с 41:05. Това е втора световна титла за Майер след тази през 2014-а.
Отборно първи са Италия със 17 точки пред Чехия 32 и САЩ с 36, а България е на осма позиция с 108 т.
Всички спортисти и гости на събитието бяха приветствани от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета на община Сапарева Баня Калин Гелев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов и председателя на Световната асоциация по планинско бягане Бруно Гозелино.
В самото състезание участва елита на тази дисциплина в света. Въпреки трудното трасе времената които показаха най-добрите бяха отлични.
Всеки от финиширалите атлети и въобще от участвалите в това голямо състезание заслужава уважение. Но все пак нека преди всичко отдадем заслуженото на първенците. Изключителния планински атлет Шабан Мустафа естествено заслужава най-много от аплодисментите. И той ги получаваше дори от случайни туристи в планината, които подминаваше и с които се разминаваше, мнозина от които знаеха неговото име и го подкрепяха с овации.
За да подкрепят Шабан Мустафа от Община Сунгурларе беше организирана голяма група - служители от общинската администрация и граждани от града, начело с кмета на общината инж. Васил Панделиев и неговите заместници г-жа Хатидже Георгиева и Диана Гурева и Председателят на УС на ОСКЛА Станислава Йорданова, които посрещнаха Шабан на финала възторжено и еуфорично.
Общинското ръководство на Община Сунгурларе благодари на Шабан Мустафа за неговия упорит труд и талант, прославил България и Община Сунгурларе по целия свят в дисциплината планинско бягане. Общината Сунгурларе отново има повод да се гордее с него и неговите спортни постижения. По предложение на кмета на общината инж. Васил Панделиев
ШАБАН МУСТАФА е УДОСТОЕН с Решение по Протокол № 15/19.08.2016 г. на Общински съвет гр. Сунгурларе с наградата „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ”
МОТИВИ: На основание чл.21, ал.1, т.22 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 25, във връзка с чл. 23 от Наредба за символиката на Община Сунгурларе и фактическото основание: Изключителен принос на г-н Мустафа за развитието на спорта в Община Сунгурларе и спорта в България и високи спортни постижения. Наградата е „израз на признанието на гражданите от Община Сунгурларе за шампиона Шабан Мустафа, скромен, трудолюбив - атлет, който не се страхува от километри, деневилация и загуба - състезател търсещ победата”.