Вечерта на 02.09.2016г , в рамките на мероприятията около празника на гр. Сунгурларе, се състоя среща с поезията на Ваня Савова.

Нейните съграждани бяха приятно изненадани да се запознаят с ъс забележителното и творчество – проникновено и одухотворено, оценено вече и в международен план. Ваня Савова сподели, че за нея писането е откривателство, тя открива чрез писането себе си, нещата от света и малките истини за големите неща. Мисията и като поет е да успокоява, да дава надежда, да предизвиква хармонията в душата на читателя, но също така да събужда размисъл. Езикът – толкова спорна материя, без него не можем да се разбираме, но понякога той е извор на недоразумения. Тогава – да говорим ли, или да мълчим. Тя казва, че понякога мълчанието говори точните неща за този, който трябва да го чуе. Защото често говорим, без да се разбираме. Тя внимава за гласа си, опитва се понякога да го скрие, незнайно как, успява. Говори вместо нея мъдростта на света и подрежда душевни реалности. От друга страна, тя вярва, че всеки е уникален и всеки човек е една непознаваема вселена, която може да те изненада и има какво да каже. Ваня Савова сподели, че понякога изненадва и себе си.
Понеже стиховете и са заредени с философско разбиране за света и човека, а всяка философия изначално тръгва с проблема за доброто и злото, тя сподели следното.
„Да, вярвам, че хората са добри. Да, има го и злото в света. Важно е да помним и за двете неща и да ги поддържаме в някакво разумно равновесие. Когато се наруши балансът между двете сили, тогава идват войните , страданията и дисхармонията. „
Накрая Ваня Савова сподели, че може би напролет ще можем да имаме в ръцете си нейна книжка. Интересен факт, първата и стихосбирка ще излезе преведена на македонски , а чак втората ще е на български. Забелязаха я и я оцениха подобаващо най-напред съседите!
Срещата премина вълнуващо , поетесата получи много овации , цветя и пожелания за нови творчески успехи.