Шабан Мустафа е вицешампион на България за 2016 г. по планинско бягане на къса дистанция.

Шампионата се проведе на 04.08.2016 г. в гр.Сапарева Баня на трасето, където ще се проведе Световното първенство по планинско бягане на къса дистанция на 11.09.2016 г. Държавното първенство беше и квалификация за това Световното първенство, по регламент първите 4-ма състезатели добиват право да представят Българя на Световното. Състезателят на ОСКЛА „Шампион-Сунгурларе” - Шабан Мустафа, който все още има проблеми с контузията, успя да се класира на 2-ро място с време 1:11:53 часа, след основния си конкурент Кирил Николов-Дизела, който измина трасето от 12 700 м и денивелация 1 400 м. за 1:10:57 часа, бронзовия медал спечели състезателя на домакините Димчо Мицов финиширал с време 1:13:02 часа.

Тримата състезатели се движеха заедно в първите три километра, след третия километър Димчо изостана, като Кирил и Шабан се откъснаха и в последните няколко километра Дизела успя да натрупа преднина и спечели Шампионата.
Окончателният списък на националните състезатели, които ще представят България на Световното първенство ще бъде обявен след контролния старт на 30.08.2016 г. на същото трасе за онези състезатели, които следва да покрият определеното време за преминаване на трасето и по този начин да имат шанс да бъдат включени в Националния отбор на България.
Състезанието бе вариант изкачване, като стартът на мъжете бе в центъра на Сапарева баня, на юношите и жените от Посетителския център в курортен комплекс "Паничище", а на девойките от Голямата беседка над града. Финалът на девойките бе на Посетителския център на "Паничище", а на всички други възрасти на хижа "Седемте рилски езера" .
Призьорите бяха награждавани от кмета на Община Сапарева баня г-н Калин Гелев, председателя на общинския съвет на Сапарева баня г-н Иван Куйов и заместник – кмета на общината г-н Славчо Коларски.
Трасетата на различните дистанции бяха тест за предстоящото Световно първенство по планинско бягане, което ще бъде на 11 септември в гр. Сапарева баня. Това ще бъде най-значимото атлетическо събитие за 2016-а година. България очаква над 400 състезатели от 50 страни от всички континенти да вземат участие в това Световно първенство.