Шампионът на България по планинско бягане и четвърти от Световното първенство по планински маратон в Швейцария през 2015 г. Шабан Мустафа от ОСКЛА "Шампион - Сунгурларе" без съмнение беше фаворитът за победата в провелото се на 31-ви юли 2016 г., пето издание на състезанието по планинско бягане RILA RUN, което е трети етап от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение "Маратон" за изкачване на първенците на най-големите български планини Стара планина, Пирин, Рила, Осогово и Витоша.
Затова беше напълно естествено, че днес Шабан Мустафа защити името си, като рекордьор и на тази надпревара, спечелвайки я за трети път след 2013-та и 2015-та. Сега отново той се изкачи в скоростно темпо най-бързо от всички, преодолявайки полумаратонската 21-километрова дистанция с 2000 метра денивелация от гр. Самоков до първенеца на Рила планина, на България и на Балканския полуостров – връх Мусала, за точно 2 часа 24 минути и 02 секунди. Въпреки че се бореше с болката от невъзстановената травма в глезена и независимо, че завърши с 12 минути по-слабо от рекорда на трасето (02:12,24 ч., поставен от самия него миналата година), и този път Шабан не изпитваше никакви затруднения да остави далеч зад гърба си останалите конкуренти в състезанието.

Масовият старт на надпреварата по традиция беше даден точно в 10:00 ч. на входа на градския парк на Самоков, при ново издигнатия паметник на легендарния Петър Попангелов - старши. Общо 78 атлети в различните възрастови групи застанаха на стартовата линия и предвождани от Шабан Мустафа поеха в скоростно темпо, като пъстра тълпа първо по алеите на парка, а после все по-нагоре към заветния финал. Сред участниците освен многото на брой българи имаше и няколко представители на съседните ни държави - Гърция, Сърбия и Македония.

Трасето на RILA RUN определено е едно от най-тежките от този род в България, със своята дистанция от 21 километра и положителна денивелация от цели 2000 метра. След старта в Самоков (970м.н.в.) то преминава последователно през Лъга, Соколец, по ски пистата до връх Ястребец, през хижа Мусала и заслон Еверест при Леденото езеро и завършва на самия връх Мусала (2925м).
Затова всеки от финиширалите 70 атлети и въобще от участвалите в това голямо предизвикателство заслужава уважение. Но все пак нека преди всичко отдадем заслуженото на първенците.
Изключителният планински атлет Шабан Мустафа естествено заслужаваше най-много от аплодисментите. И той ги получаваше дори от случайни туристи в планината, които подминаваше или с които се разминаваше по трасето нагоре, а и после, на слизане надолу за награждаването, което се състоя в района на връх Ястребец (горна станция на кабинковата въжена линия). Мнозина от тези случайни туристи знаеха неговото име и го подкрепяха с овации. А посрещането на финала беше още по-възторжено. Макар и доста по-скромна, еуфорията по време на състезанието напомняше на някои от грандиозните международни планински маратони в Алпите. И това е нещо чудесно!