Обяви

Уважаеми жители на Община Сунгурларе,

 

На 3-ти март, преди 140 години, като резултат от Руско-турската Освободителна война, нашата държава възкръсна от пепелта на петвековното робство и започва историята на нова свободна България. На този ден отбелязваме Националния празник на Република България.

За нас, българите, 3 март е ден на национална гордост, ден на родолюбие! Ден, в който почитаме паметта на свидните жертви за духовно и политическо освобождение на родината ни.

Подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си, защото споменът за него разпалва, пречиства с онази изконна обич към Отечеството, която ни прави горди българи. В историята няма друга такава дата, която да събира в едно родолюбието, възторга и преклонението пред нашите освободители.

Трети март е празникът, който ни сплотява и извисява още повече, защото ние, българите, сме носители на гордо и пречистено с болка национално самочувствие! Празникът, който ни зарежда с порива за дълг и патриотизъм, водили смело нашите предци в борбите за национално освобождение и обединение.

Денят на Освобождението всяка година е повод да изразим своята почит към хилядите герои, отдали живота си за свободата на България.

Честването на трети март е безспорно доказателство, че са живи чувствата на признателност пред светлата саможертва на цял един народ, нетърпелив да измие с кръвта си позора на робството.

Днес, повече от всякога сме длъжни да помним и почитаме героите, дали живота си за свободата ни. Днес, повече от всякога трябва да сме достойни за техния героизъм. Днес трябва да сме отговорни за бъдещето на България! Славното минало на нашия народ ни задължава да бъдем упорити в отстояване на националния идеал днес и в бъдеще, както и в общата ни воля за свобода и единение, въпреки предизвикателствата на съвремието.

Нека в този тържествен ден на нашата признателност, сведем глави пред хилядите герои, загинали за свободата на България, заслужили словата на дядо Вазов: „Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха. И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх!“

Да сведем глави и се поклоним пред величието на всички загинали за свободата на България!

Нека помним и реализираме техните идеи, завети, мечти за силна и свободна България!Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух! Да укрепваме националното самочувствие, черпейки сила от огнените стихове на Ботев! Да извисяваме духовен ръст, пазейки завета на Левски за чиста и свята република!

 

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

 

 

ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ

Кмет на Община Сунгурларе