Сунгурларе празнува 24 май
 
  Честит 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
  На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Празничната програма в Сунгурларе започна с шествие на буквите от СУ "Христо Ботев"  и детските градини от общината, които вървяха под звуците на "Върви, народе възродени"! В тържественото шествие се включиха кметът д-р Георги Кенов, зам. - кмета Тодорка Павлева, председателят на Общински съвет Халил Ахмед, директори, учители и родители.
 
  Програмата продължи с изписване на българската азбука с помоща ученици, които държаха по една буквичка. По време на тържеството бяха представени всички училища и детски градини на територията на Община Сунгурларе.
 
  Кметът д-р Георги Кенов, председателя на Общински съвет - Сунгурларе Халил Ахмед, общински съветници и учениците от випуск 2021 тържествено издигнаха националният флаг, общинското и европейското знаме на централния площад.
 
  Изненада имаше за директорите и най-изявените учители в Сунгурларе, които бяха наградени от кмета за заслуги в образователния процес. Тази година 22 абитуриенти за последен път чуха училищния звънец.
 
  За да покажат признателност абитуриенти поздравиха своите учители и общинската администрация.
 
  Празничната програма продължи с разнообразие от песни, танци и рецитиране на стихотворения.
 
  "Уважаеми учители, културни и просветни дейци,
 
  Уважаеми съграждани!
 
  Отново е 24 май. Най-прекрасния празник посветен на българската просвета и култура, денят на славянската писменост.
 
  24 май – денят, който ни кара  да се гордеем , че сме българи повече от 11 века.
 
  Празник, който е дълбоко скътан в сърцето на всеки  един от нас!
 
  Празнуваме най-българското историческо и национално наследство, заради което нашите сърца туптят  гордо, че Светите братя Кирил и Методий ни направиха богати и завещаха Глаголицата.
 
  24 май е онзи специален ден, в който стоим пред света най-горди, изправени и независими.
 
  Изказвам своята най-искрена благодарност към учителите и преподавателите от всички  училища и детски градини на Община Сунгурларе, за вашия всеотдаен ежедневен труд и усилия за обучението и възпитанието на нашите деца.
 
  Макар че изпратихте една необичайна учебна година, с вашия благороден и всеотдаен труд и ентусиазъм с който работите, всички вие които сте избрали призванието „учител“ сте дали обет да не се прекланяте пред трудностите и предизвикателствата на времето и вие го доказахте!
 
  Уважаеми културни дейци,
 
  От векове читалищата са светилища и пазители на българската духовност, школи за родолюбие и вдъхновение.
 
  Продължавайте да работите за  съхраняване на българските традиции, които са изворът от който  черпим гордост национално самочувствие!
 
  На абитуриентите от Випуск 2021 г., които изпращаме днес от нашият град пожелавам: Бъдете смели и устремени в сбъдването на мечтите си, приемайте с усмивка неуспехите, не се отчайвайте и вървете с гордо вдигната глава по пътищата на живота, които понякога са изпълнени с препятствия.
 
  Бъдете свободни, отговорни, добри и достойни хора. Вървете, учете, изграждайте кариери, превземайте света, но не забравяйте вашите корени и винаги помнете, че вие сте бъдещето на нашият град.
 
  На добър час, скъпи абитуриенти!
 
  Успешен старт в живота и в бъдещата Ви професионална реализация!
 
  Честит празник!" каза кметът д-р Георги Кенов.