Сунгурларе празнува Трифон Зарезан

  Община Сунгурларе отбеляза празника на Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Въпреки снежинките, които прехвърчаха деня започна с награждаване на малките таланти от Сунгурларе взели участие в XVIII  Национална изложба-конкурс „Свети Трифон Зарезан“ - 2021г. Специално за 14 февруари беше отворена за посещение сградата на СУ "Христо Ботев" - начален корпус, където всеки можеше да разгледа прекрасните творби на малчуганите.

  "Честит празник на всички лозари, винопроизводители и любители на виното. Бъдете живи и здрави и носете славата на Сунгурларе – град на гроздето и виното, на любовта и вдъхновението" каза д-р Георги Кенов - кмет на Община Сунгурларе.

  На церемония обявиха победителите от 29-ят конкурс в категориите – „най-добро бяло” и „най-добро червено” вино.

  Официални гости на събитието бяха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, народните представители Димитър Бойчев, Галя Желязкова  и Тодор Байчев.

  В празникът се включиха председателят на общинския съвет Халил Ахмед, заместник кметовете Тодорка Павлева, Гергана Желязкова и Димитър Гавазов, общински съветници, кметове на населени места, винопроизводители и граждани.

  Празникът продължи с аромата на приготвената изненада от Ути Бъчваров под звуците на емблематичната Жечка Сланинкова.

  "За мен е от особено голямо удоволствие да присъствам днес за пореден път на организирания от Община Сунгурларе празник! Смея да твърдя, че начинът по който сунгурларци поддържате традициите ни дават една вяра в бъдещето, в предаването на тези прекрасни традиции в идните поколения, за което Ви благодаря и като родител и като представител на държавата" каза г-н Вълчо Чолаков - областен управител на Област Бургас.

  Кметът д-р Георги Кенов и гостите направиха подрязване за берекет на гроздето.

  Коронясаха Венко Вълков от Сунгурларе за цар на лозята „Трифон Зарезан“. Царят заедно с гостите преминаха ритуално по централните улици до местността „Ичмята“. В конкурса участваха 19 човека в категорията бели вина и 7 човека в категорията червени вина. Победителите са:

  2-ро място - Атанас Думанов /Черница/
  3-то място - Стефан Аврамов /Сунгурларе/
  4-то място - Бисер Атанасов /Сунгурларе/
  5-то място - Дянко Георгиев /Черница/
  6-то място - Веселин Дяков /Велислав/
  7-мо място - Милка Кънева /Сунгурларе/
  8-мо място - Живко Желязков /Сунгурларе/
  9-то място - Вангел Христов /Сунгурларе/
  10-то място - Горан Недковски /Сунгурларе/.

  Екипи на Община Сунгурларе следяха за спазване на мерките за безопасност и за отстояние един от друг независимо, че всичко се осъществи на открито.