В Сунгурларе зарязаха лозите и коронясаха царят на лозите

 

   Община Сунгурларе отбеляза празника на Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Официалният празник започна с музейна сбирка по лозарство и винарство в музея. На церемония обявиха победителите от 28-ят конкурс в категориите – „най-добро бяло”и „най-добро червено”.

Официални гости на събитието бяха областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков, народния представител Галя Желязкова, делегация от Община Сюлоглу, Турция начело с г-н Мехмет Орманкъран и неговият екип, делегация водена от г-н Александър Воробьев - кмет на район Бондари, област Тамбов, Руска федерация, г-н Александър Попов - зам. кмет и г-н Димитър Георгиев от центъра на промишлеността на Република България в Москва.

 

   В празникът се включиха председателят на общинския съвет Халил Ахмед, заместник кметовете Тодорка Павлева, Гергана Желязкова и Димитър Гавазов, инж. Тонка Атанасова - директор на РИОСВ Бургас, директора на ВиК Бургас Ганчо Тенев, общински съветници, кметове на населени места, винопроизводители и граждани.

 

   Празникът продължи с емблематичната Жечка Сланинкова.

 

   "Честит празник на всички лозари, винопроизводители и любители на виното. Бъдете живи и здрави и носете славата на Сунгурларе – град на гроздето и виното, на любовта и вдъхновението" каза д-р Георги Кенов - кмет на Община Сунгурларе.

 

   „Първата ми мисъл за Сунгурларе е за един голям черен казан, за неговия аромат, за вкуса, който ще изпитам, за усмихнатите хора, които ще срещна тук. Пред всяка една чужда делегация се хваля с няколко неща от областта. Едното безспорно е Сунгурларе. Имате златни ръце, златни сърца и златни души! Бъдете здрави и се обичайте! Пожелавам и на новата администрация в Сунгурларе да ви помага във всяко начинание“ каза областният управител на област Бургас г-н Вълчо Чолаков.

 

   Народният представител Галя Желязкова пожела на всички гости да бъде плодородна и успешна на всички лозари и винопроизводители. Кметът д-р Георги Кенов и г-жа Галя Желязкова направиха подрязване за берекет на гроздето.

 

   Коронясаха Дяко Янков от Сунгурларе за цар на лозята „Трифон Зарезан“. Царят заедно с всички гости преминаха ритуално по централните улици до местността „Ичмята“.