Традициите са живи: По стар български обичай посрещнаха Бъдни вечер в сунгурларското село Подвис

 

25 Декември 2019

Стотици се включиха в двучасовото хорo, за да отбележат най-светлия християнски празник

 

В сунгурларското село Подвис пазят традициите живи. Жителите на цялото населено място посрещнаха заедно Бъдни вечер на площада. Празникът бе организиран от Община Сунгурларе, а до хората бе и кметът д-р Георги Кенов.

 

Сред официалните гости на събитието беше депутатът Галя Желязкова.

 

Село Подвис е единственото в България, където всички заедно отбелязват Бъдни вечер. Хората излизат на площада и играят хоро с часове, а коледарите наричат за здраве, берекет и благополучие. И тази година традицията е спазена. За настроението на присъстващите се погрижи една от най-обичаните народни певици Жечка Сланинкова.

Кметът на община Сунгурларе д-р Георги Кенов
облече традиционна носия, сред официалните
гости бе и депутатът Галя Желязкова

"Днес е светъл празник и аз съм щастлив да го споделя с вас. Този ден е повод да се връщаме към съхранените традиции. Десетки жители, които са напуснали родното си село, днес отново са тук, водени от чувството за родолюбие, хубавите спомени от детските години, приятелите и близките, но най-вече от носталгия към нашия хубав роден край. Една стара поговорка гласи "Имаш ли минало, имаш и бъдеще". Тази поговорка най-добре описва село Подвис. Тук са съхранени българските традиции, тук са най-трудолюбивите и гостоприемни хора, които умеят да се веселят и да празнуват заедно. Бъдете здрави и пазете българското в себе си. Община Сунгурларе винаги ще ви подкрепя!", обърна се към жителите на с. Подвис кметът д-р Георги Кенов.

Градоначалникът и депутатът Галя Желязкова бяха облечени в традиционна подвиска носия. Облеклото е съхранено и пренесено през турското робство. Наред с българския език, с българските традиции, обичаи и народни песни, тя също допринася  за поддържането на българския дух и българското национално съзнание и самочувствие.

След официалната част присъстващите изиграха най-дългото двучасово хоро.